IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски прокурори са издали международна заповед за арест на Карлос Гон

Магистратите обмислят дали да включат бившия шеф на Renault-Nissan като официален заподозрян в разследване за пренасочване на средства

20:41 | 22.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френски прокурори са издали международна заповед за арест на Карлос Гон и четирима души, свързани с дилър на автомобили в Оман, след разследване за помощта им за пренасочване на средства от автомобилния производител Renault към бившия му председател и главен изпълнителен директор.

Заповедта е издадена срещу Гон, който беше архитект на съюза на Renault с Nissan, и настоящите собственици и бивши мениджъри на Suhail Bahwan Automobiles, дистрибутор на автомобилните компании в Оман, посочва се в изявление на прокуратурата в Нантер от петък, съобщава FT.

Разследващите магистрати са издали международната заповед, тъй като обмислят дали да включат Гон като официален заподозрян в разследването, коментира говорител на прокуратурата. Тази съдебна стъпка обикновено се предприема на френска земя.

Заповедта цели да бъде уведомен Гон, че е издирван за разпит като заподозрян. Преди това той е приел френски следователи в Бейрут като свидетел по делото.

Гон, който има френско, ливанско и бразилско гражданство, беше арестуван в Япония в края на 2018 г. по обвинения във финансови злоупотреби в Nissan, които той отрича. По-късно той избяга в Ливан, където е защитен от екстрадиция в Япония и Франция. Това означава, че той няма да бъде подложен на наказателен процес в Токио.

Интерпол издаде известие за „издирване“ на Гон и съпругата му Карол през 2020 г. по искане на японски следователи.

Бившият шеф на Renault не е бил уведомен за френската заповед за арест и е научил за това от медиите, казва говорител на Гон. Wall Street Journal първи съобщи за заповедта.

По думите на говорителя Гон е „изненадан“, тъй като „съдиите знаят, че той не е упълномощен да напусне Ливан“ и винаги е сътрудничил на френските следователи. Ливанските власти са задържали паспортите му като средство за защита срещу екстрадиция.

Френските прокурори разследват предполагаемата злоупотреба с средства в Renault от 2019 г. Те проверяват оманския автомобилен дистрибутор и финансовите потоци между компанията и Гон. Според вътрешни разследвания на Renault и Nissan част от тези пари са отклонени, включително за закупуване на луксозна яхта чрез компания, собственост на съпругата на Гон, посочват запознати.

Друга част от сумите са отишли за провеждането на пищни партита и други прекомерни разходи по време на мандата му в компанията.

Гон смята, че ще получи "справедлив процес" във Франция. Пред CNBC той посочва, че се доверява на френската съдебна система, че тя ще се отнесе правилно с него, дори и да не получи същото отношение от медиите и по-широкото общество. „За щастие, във Франция правосъдието по някакъв начин е независимо от политическата власт, което очевидно не е така в Япония“, коментира той пред медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още